Cursussen 2019
Basiscursus permacultuur
Docent: Iris Veltman
Lessen op zondag 10 en 24 maart,
7 en 21 april, 12 en 26 mei.
Tijden 11:00 - 15:00 uur, incl. half uur pauze. Aanmelden onder vermelding van de cursus, je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.

Basiscursus voedselbossen
Haarlem, Barsingerhorn, Groesbeek
Docent: Jelle Fekkes i.s.m. Wouter van Eck (Groesb.)
Lessen op zondag 5 en 19 mei en 2 juni.
Theorie en praktijk bij PermacultuurCentrum Haarlem/ voedselbossen Houtrak, Kreilerwoud en Ketelbroek.
Maximaal 16 deelnemers
Info/ aanmelden

Plusmodule ontwerpen
19 juni 2019, locatie nader te bepalen
Alleen toegankelijk voor (eerdere)
deelnemers aan de basiscursus voedselbossen
Maximaal 6 deelnemers per docent.
Info/ aanmelden

~ scroll door voor alle informatie ~

~Tijdens de open dag op 2 februari geeft Iris een introductie op deze cursus~

Basiscursus permacultuur

Docent: Iris Veltman
Kosten: € 205,-, incl. koffie, thee en soep

Een goed permacultuurontwerp zit ‘m in de details. Leer hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben – en wanneer niets doen beter is. Ontdek deze methode voor landschapsplanning van tuinen tot boerderijen en zelfs duurzame wijken tot instituten. De basisprincipes bieden een handvat voor het maken van ethische keuzes en de kansen in je situatie en omgeving te herkennen. Leer te denken als onderdeel van het ecosysteem.

Iedere les onderzoek je een thema. Werk een eigen project uit, leer verschillende technieken toepassen en op je eigen manier verder uit te breiden. Gebruik de PermacultuurCentrum-tuin als lab en proeftuin. Deze cursus verschaft beginners houvast en helpt liefhebbers hun ideeën te concretiseren.

    Lessen op:
  1. Zondag 10 maart
  2. Zondag 24 maart
  3. Zondag 7 april
  4. Zondag 21 april
  5. Zondag 12 mei
  6. Zondag 26 mei
Tijd: 11:00 - 15:00 uur, incl. half uur pauze

Opzet van de lessen:
Iedere les draait rondom een thema zoals de 12 ontwerpprincipes van Holmgren, patroonanalyse, site analyse, water, ‘biodiversiteit en bodem’ en ‘planten en systemen’. Tijdens de les wordt theorie afgewisseld met observatie. Je doet praktijkervaring op door te werken aan een klein project in de tuin. Na elke les volgt een ‘ontwerpuurtje’ waarin je de mogelijkheid hebt om je eigen gekozen project/onderwerp onder persoonlijke begeleiding van de cursusleider uit te werken. Daarnaast kun je tussen de lesdagen door vragen stellen in een online groep. Het zelfgekozen project/onderwerp kan een tuin zijn, maar bijvoorbeeld ook een balkon of een leefsituatie.

Wil je eerst meer weten over Iris Veltman of PermacultuurCentrum Haarlem? Op zaterdag 2 februari - tijdens de open dag - geeft Iris Veltman een introductie op de basiscursus permacultuur. De open dag is van 11:00 tot 14:00. De toegang is gratis. Wees welkom!

Over de docent, Iris Veltman
"Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf. Nu ontwerp ik permacultuurtuinen, schrijf voor magazines en websites, houd een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.""

Aanmelden onder vermelding van de cursus, je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.