Voedselbos Houtrak

Staatsbosbeheer is bezig met de aanleg van een landschapspark mét voedselbos in de Houtrakpolder.

PermacultuurCentrum Haarlem is partner van voedselbos Houtrak, gelegen ten westen van de Amsterdamse havens. Wouter van Eck en Jelle Fekkes verzorgen het ontwerp. Lees meer:

Voedselbos Houtrak

Vrijwilligerswerkgroep voor plant, beheer- en oogstwerkzaamheden

Activiteiten

Initiatiefnemers en kernteam

PartnersWat is een voedselbos?

~ scroll door voor alle informatie ~

Wat is een Voedselbos?

Een voedselbos is een productielandschap met veel verschillende soorten fruit, noten en eetbaar blad in een natuurlijke rijkdom van wilde planten, vogels en insecten. Daarin worden de ecologische principes van een natuurlijk bos nagebootst.

Een natuurlijk bos is door zijn gelaagde opbouw veel effectiever in het vangen van zonlicht dan een akkersysteem. En de hoge biodiversiteit maakt het systeem sterk en weerbaar tegen plagen. Een natuurlijk bos heeft geen onderhoud of bemesting nodig, buffert makkelijk een grote hoeveelheid water en neemt bovendien CO2 op.

In een voedselbos organiseren we beplanting volgens hetzelfde principe, maar dan met een grote variatie aan eetbare en/of ondersteunende bomen, heesters, vaste planten, klimmers en op den duur ook paddenstoelen. Het gecreëerde ‘eetbare’ bos biedt als vanzelf onderdak aan een scala aan andere planten, dieren en schimmels, die een belangrijke rol hebben in het geheel. Een goed ontworpen voedselbos bereikt een hoge productie zonder de schadelijke input van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en vergt zeer weinig onderhoud.